To w końcu gwarancja apetycznego smaku oraz aromatu. Kiełbasa wołowa to jeden z tych wyrobów, który od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Warto przekonać się dlaczego i postawić na własny wyrób, który będzie wyśmienitą alternatywą dla gotowych produktów, które można znaleźć na półkach sklepowych. Wszystkie niezbędne akcesoria oraz przyprawy, dzięki którym z łatwością przygotujesz doskonałą w smaku kiełbasę z wołowiny, przygotował dla Ciebie sklep masarski Jelux. Znajdziesz tam najlepsze składniki, które sprostają oczekiwaniom osób zaczynających swoją przygodę z domowej roboty wyrobami mięsnymi, jak i zawodowców ze sporym doświadczeniem.

Domowa kiełbasa wołowa - o czym pamiętać?

Aby cieszyć się doskonałym smakiem własnej roboty kiełbasy, zadbaj o kilka kluczowych aspektów, których nie możesz pominąć podczas przygotowań. Pierwszy z nich - chyba najważniejszy - to wybór wysokiej jakości mięsa. To właśnie ono odpowiada za ostateczny rezultat, który uzyskamy. Przy tym zwróć uwagę na dobór części - najlepiej jest robić kiełbasę z miękkich fragmentów, czyli polędwicy, łopatki, udźca czy karkówki. Nie da się ukryć, że wyselekcjonowane mięso, to pochodzące z najwyższej półki, to klucz do sukcesu, by cieszyć się apetycznym efektem końcowym.

Gdy już zakupisz mięso, zadbaj o jego odpowiednie oczyszczenie i przygotowanie. Usuń tłuste fragmenty, a przy tym wszelkiego typu chrząstki i kości, które mogłyby wpłynąć na szybkie popsucie się kiełbasy. To, na jak duże kawałki pokroisz mięso, zależy już wyłącznie od indywidualnych preferencji. Rzeczywiście ich rozmiar wpłynie na rezultat, ale też usprawni cały proces wyrobu. Im mniejsze kawałki, tym łatwiejsze przetworzenie.

Postaw na wysokiej jakości solidną maszynkę do mielenia mięsa, dzięki której idealnie je zmielisz i uzyskasz optymalną konsystencję (taki sprzęt zapewni Ci sklep masarski Jelux). Zawsze dziel pracę na dwa etapy. Najpierw mięso przetwórz na grubszą mielonkę, a potem na zupełnie drobną. Tak gotową masę możesz nareszcie wzbogacić o niezbędne przyprawy i składniki nadające wyjątkowy smak. Do kiełbasy wołowej najczęściej sięga się po pieprz czarny, czosnek, gorczycę, majeranek, kolendrę. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością dodatków. Chodzi o to, aby jak najlepiej podkreśliły one aromat, a nie go całkowicie zagłuszyły. 

Kolejnym krokiem jest dokładne mieszane oraz wyrabianie całej masy. Poświęć na to trochę czasu, by wszystkie smaki połączyły się w optymalny sposób i stworzyły idealną, jednolitą konsystencję. Dzięki temu też poprawisz teksturę farszu, co znacznie ułatwi formowanie kiełbasy.

Wybierz odpowiednie osłonki

Podczas tworzenia kiełbasy zadbaj, by na liście zakupów była kątnica wołowa. Jednak to nie koniec istotnych składników, po które sięgniesz podczas jej wyrobu. Bardzo ważnym krokiem jest wybór osłonki naturalnej, która będzie wytrzymała, elastyczna i wysokiej jakości, dzięki czemu bez najmniejszego problemu napełnisz ją farszem mięsnym. Wypełnianie odbywa się sprawnie i szybko przy wykorzystaniu specjalnego sprzętu w postaci nadziewarki do kiełbas. Jelita wołowe do kupienia na sklep.jelux.pl.