Na rynku obecnie można jednak znaleźć bardzo duży wybór ich rodzajów różniących się wielkością, cenami oraz przeznaczeniem.

Warto zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia, które nie tylko ułatwią codzienne gotowanie, ale i staną się prawdziwą ozdobą nowoczesnej kuchni. Jak wybrać idealny komplet? Podpowiadamy!

 

Rodzaje garnków

 

W sprzedaży znajdziesz bardzo duży wybór garnków sprzedawanych pojedynczo oraz w kompletach. W zestawach często znajdują się także patelnie, rondelki i inne akcesoria kuchenne. Poszczególne naczynia wykonane są z wielu różnych materiałów.

 

Garnki ze stali nierdzewnej

 

Najbardziej popularny materiał, charakteryzujący się dobrym przewodnictwem ciepła, co wpływa na szybkość gotowanego w nim produktu. Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe, odporne na urazy mechaniczne, nie korodują i nie rdzewieją. Są łatwe do utrzymania w czystości oraz nadają się do każdego rodzaju produktu spożywczego. Garnki patelnie tego typu mają najczęściej podwójne lub potrójne dno. To ułatwia utrzymanie wysokiej temperatury potrawy przez dłuższy czas.

 

Garnki ceramiczne

 

Najbardziej zdrowy materiał na garnki. Nie reaguje z żadnym środowiskiem podczas gotowania lub przechowywania potraw. Ceramika jest odporna na wysokie i niskie temperatury, w umiarkowanym stopniu odporna na zarysowania i doskonale wygląda. Do mieszania potraw w takiego typu garnkach nadają się łopatki z silikonu lub drewna.

 

garnki

Garnki miedziane

 

Garnki miedziane nie tylko mają imponujący i estetyczny wygląd, ale są także bardzo praktyczne. Charakteryzują się przede wszystkim dobrym przewodnictwem cieplnym. Ciepło rozchodzi się w nich bardzo równomiernie. Wnętrze garnka wyłożone jest powłoką ceramiczną lub aluminiową, dzięki której są łatwe w czyszczeniu. Tego typu naczynia, ze względu na niecodzienny design, znakomicie pasują do nowoczesnej kuchni. Wybierasz stylowe urządzenia kuchenne? Komplet garnków miedzianych świetnie uzupełni takie wyposażenie.

 

Garnki szklane

 

Najrzadziej używane, ale najbardziej bezpieczne zarówno dla potraw, jak i zdrowia. Garnki szklane nie reagują z żywnością, są żaroodporne, nie wydzielają szkodliwych substancji. Można w nich gotować, smażyć oraz piec. Mają dodatkową zaletę – są przejrzyste, więc bez podnoszenia pokrywki można sprawdzić, na jakim etapie znajduje się gotowana w nich potrawa. Dzięki przejrzystości, doskonale nadają się również do serwowania potraw.

 

Garnki żeliwne

 

To najcięższy materiał, ale jednocześnie najbardziej praktyczny. W garnkach żeliwnych przygotowujemy potrawy bez użycia tłuszczu. Naczynia bardzo szybko się nagrzewają i długo trzymają ciepło. Nie zmieniają smaku potraw podczas gotowania. Niestety nie można w nich przechowywać kwaśnych produktów.

 

Garnki teflonowe

 

Naczynia teflonowe ułatwiają smażenie potraw, ale ich powłokę można dość łatwo uszkodzić. Dopóki teflon dokładnie pokrywa wnętrze naczynia, jest świetny produktem zarówno do gotowania, jak i smażenia. Natomiast, gdy nastąpi jego uszkodzenie, garnek nie nadaje się do użytkowania.

 

Garnki z powłoką marmurową

 

Garnki kamienne są wyjątkowo trwałe, odporne na uszkodzenia i doskonałe w użytkowaniu. Używa się ich do gotowania, smażenia, zapiekania oraz przechowywania potraw. Są odporne na wysokie temperatury, wolne od szkodliwych substancji i świetnie się rozgrzewają. Są również łatwe w czyszczeniu, ponieważ ich powłoka nie pozwala na przywieranie potraw do dna.