Mimo że owoce zawierają cukier prosty – fruktozę, to niektóre z nich mają niski indeks glikemiczny. Mogą więc być spożywane nie tylko przez osoby dbające o sylwetkę, ale także przez diabetyków. Które z owoców można jeść w ilościach niegrożących nadwagą?

Właściwości zdrowotne owoców

Owoce, obok warzyw, są ważnym składnikiem pokarmowym człowieka. O ile jednak warzywa można jeść w zasadzie bez ograniczeń, to owoców już nie. Codziennie powinniśmy zjadać 5 porcji warzyw i owoców, z czego owoce to tylko 2 porcje i to spożywane w pierwszej połowie dnia. Fruktoza jest mimo wszystko cukrem i trzeba kontrolować spożycie jej ilości.

Owoce są produktem zdrowym i warto je jeść. Zawierają wiele witamin, w tym najwięcej witaminy C, a także A i E. Są również źródłem enzymów, soli mineralnych, błonnika pokarmowego i flawonoidów – związków bioaktywnych o właściwościach przeciwutleniających, odtruwających, przeciwzapalnych i antynowotworowych. Kwasy owocowe wzmacniają odporność organizmu, nadają skórze młody wygląd i zapewniają twarde, możne paznokcie.

Fruktoza dostarcza energii, dlatego owoce najlepiej spożywać do południa, kiedy pracujemy lub uczymy się. Enzymy trawienne najbardziej aktywne są właśnie w godzinach porannych i przedpołudniowych, a to zapewnia strawienie śniadania bez odłożenia się tkanki tłuszczowej w niepożądanych miejscach. Ponadto poziom cukru we krwi wzrasta wolniej, kiedy wraz cukrami prostymi spożywany jest błonnik. Dzienna porcja owoców powinna wynosić około 0,5 kg.

Owoce a szczupła sylwetka

Dietetycy dzielą owoce na trzy grupy: owoce, które można jeść w większych ilościach, w określonych racjach i takie, których spożycie trzeba ograniczyć. Przy tym generalną zasadą jest, że owoce należy jeść przede wszystkim na surowo i bez kalorycznych dodatków: śmietany, cukru, słodkich sosów, posypek (czekolada, wiórki kokosowe), itp. W takiej postaci w większych ilościach można jeść truskawki, a oprócz nich czereśnie, jabłka, pomarańcze, agrest lub kiwi.

Panuje powszechne przekonanie, że arbuz, jako owoc o najmniejszej wartości energetycznej, może być spożywany bezkarnie, w dowolnych ilościach. Otóż nie jest to prawdą. Arbuz rzeczywiście składa się przede wszystkim z wody i kalorii ma niewiele. Niestety, ma również wysoki indeks glikemiczny, przez co powoduje zwiększone wydzielanie insuliny przez trzustkę, co z kolei wzmaga apetyt.

W ograniczonych ilościach można jeść brzoskwinie i ananasy. Zwłaszcza ananas jest bogatym źródłem kwasów owocowych i enzymów stymulujących spalanie tłuszczów. Oczywiście mowa cały czas o owocach świeżych. Dbając o zachowanie szczupłej sylwetki lub chcąc zgubić nieco „nadmiaru” należy zapomnieć o brzoskwiniach i ananasach w puszkach lub słoikach, pływających w słodzonym syropie. Są to bomby kaloryczne.

Trzeba także unikać owoców tzw. gęstych żywieniowo. Zawierają one, oprócz dobroczynnych składników odżywczych, spore ilości cukrów, mają także wysoki indeks glikemiczny. Do takich owoców zaliczane są banany, winogrona, mango i daktyle, a także bakalie (owoce suszone). Jednak mimo to wciąż to właśnie owoce, nawet te gęste żywieniowo, są zdrowsze niż słodycze. Zawsze lepiej zjeść kawałek arbuza, banana lub suszoną figę, niż baton czekoladowy lub cukierki. Właśnie arbuzy poleca ukazująca się w sieci Carrefour gazetka promocyjna. Są do nabycia w cenie 1,99 zł za kilogram (normalna cena 2,99 za kilogram). W tej samej sieci kupimy żółte melony w cenie 3,99 zł za kilogram. Natomiast wydawana w sieci Intermarche gazetka promocyjna w aktualnym wydaniu zawiera ofertę bananów. Kilogram kosztuje 2,99 zł.

Które owoce pomogą schudnąć?

Jeżeli walczymy z nadwagą lub chcemy utrzymać dobrą sylwetkę, powinniśmy spożywać:

  • Ananasy – zawierają sporo błonnika i bromelię (enzym rozkładający białko). Wpływają przez to pozytywnie na perystaltykę jelit
  • Grejpfruty – oprócz witamin, minerałów i błonnika zawiera substancje odtruwające i regulujące poziom cukru we krwi
  • Jabłka – niskokaloryczne, „uniwersalne” owoce, o dużej zawartości witamin i błonnika. Najlepiej zjadać je ze skórką, pod którą gromadzi się najwięcej substancji odżywczych
  • Cytryny – mają właściwości neutralizujące sok żołądkowy i hamują uczucie głodu. Warto dodawać cytrynę do herbaty (nie słodząc!) i wody mineralnej
  • Papaja – zawiera papainę, która jest enzymem rozkładającym białka. Papaja ma właściwości oczyszczające organizm i zapobiegające zaparciom
  • Czarne jagody – zawierają bogate zasoby przeciwutleniaczy i błonnika, poza tym są słodkie i nadają się jako dodatek np. do jogurtu naturalnego, zjadanego na drugie śniadanie.