Dobre garnki, patelnie i naczynia do pieczenia muszą być wykonane z wysokiej jakości materiałów, odpornych na uszkodzenia, a jednocześnie bezpiecznych w kontakcie z żywnością. Jakie naczynia powinny nas zainteresować? Poniżej znajdziesz mały poradnik zakupowy.

Dobrze urządzona kuchnia to taka, w której znajdują się różne sprzęty do gotowania, smażenia i pieczenia. Artykuły te nie powinny być jednak przypadkowe lub wyłącznie ładne. Muszą być przede wszystkim solidne i wytrzymałe na różne czynniki! Ładny garnek, który odkształci się po kilku użyciach czy patelnia z powłoką, która zacznie szybko odpryskiwać to z pewnością niezbyt dobre wybory. Jeśli szukasz naczyń na lata użytkowania, to rzuć okiem na poniższą listę.

 

Solidny zestaw garnków stalowych

Komplet garnków to podstawa każdej kuchni. Garnki o różnych pojemnościach z dopasowanymi do nich pokrywkami przydadzą się do gotowania codziennych obiadów i odświętnych posiłków. Obecnie na rynku dostępne są garnki wykonane z przeróżnych materiałów, a niektóre z nich pokryte są również powłokami. Któż nie pamięta kolorowych garnków emaliowanych z babcinych kuchni? Nadal cieszą się powodzeniem! Choć emalia może z czasem odprysnąć. Popularne są także garnki aluminiowe z nieprzywierającymi powłokami. One również mogą zacząć się ścierać. Najbezpieczniejszą opcją będzie zatem wybór kompletu garnków wykonanych ze stali nierdzewnej i niepokrytych żadną powłoką. Brak powłoki to brak ryzyka jej zarysowania, ścierania się i odpryskiwania. Przy odpowiednim użytkowaniu na pewno nie będą przypalać gotowanych produktów – służą przecież do gotowania, a nie do smażenia. Garnki stalowe będą odporne na rdzę, uszkodzenia mechaniczne, odkształcenia i zarysowania. Zestawy garnków stalowych są w większości są dostosowane do użytkowania na kuchence i do mycia w zmywarkach. Niektóre można nawet wstawić do piekarnika!

Największy wybór zestawów garnków oferuje sklep garneczki.pl - https://www.garneczki.pl/produkty/komplety-garnkow,144

 

 

Wytrzymałe patelnie

A jaka patelnia do smażenia okaże się najtrwalsza? W przypadku wyboru patelni dochodzi kwestia jej właściwości nieprzywierających, na których nam najczęściej bardzo zależy. Wybierając solidne patelnie żeliwne lub stalowe nie możemy jednak na to liczyć. Nie obędzie się bez używania sporych ilości tłuszczu. Nie musimy jednak martwić się o zarysowanie powłoki, ponieważ takowej tutaj nie ma. Patelnia żeliwna doskonale nadaje się do duszenia potraw jednogarnkowych – gulaszu mięsnego lub warzywnego czy potrawki. Może być używana nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku. To jej niewątpliwy atut. Z kolei patelnia ze stali nierdzewnej świetnie radzi sobie ze smażeniem steków i innych mięs. Jeśli jednak zależy ci na produkcie z powłoką, wybierz patelnię z powłoką tytanową, która łączy w sobie zalety patelni teflonowej (właściwości non-stick, używanie niewielkich ilości tłuszczu) z zaletami patelni żeliwnej (bezpieczna dla zdrowia, odporna na wysokie temperatury, o podwyższonej odporności na uszkodzenia).

 

 

Brytfanna żeliwna

Nie ma bardziej wytrzymałego naczynia do piekarnika niż to wykonane z żeliwa. Jeśli zależy ci na brytfannie, która przetrwa lata, to nie ma bardziej wytrzymałej od tej wykonanej z żeliwa. Szkło żaroodporne i ceramika będą narażone na stłuczenia, a z kolei brytfanna aluminiowa z powłoką może zacząć się ścierać. Dobrym rozwiązaniem będą także brytfanny ze stali nierdzewnej, nierzadko wyposażone w ruszt, ale to o tych żeliwnych mawia się, że są długowieczne. Żeliwo jest niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne, wgniecenia i zarysowania. Nie wchodzi w reakcje z jedzeniem i jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Nowoczesne brytfanny żeliwne można używać nawet na kuchence indukcyjnej! Nie są jednak przystosowane do mycia w zmywarkach. Silne detergenty mogłyby negatywnie wpłynąć na żeliwo. To jednak naprawdę mała niedogodność na tle wszystkich zalet, jakie oferują.

 

 

Żeliwne naczynie do zapiekania

Brytfanny to naczynia z pokrywką, które można wykorzystywać zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Są głębokie i pomieszczą nawet kurczaka czy kaczkę w całości! Wyróżniamy jeszcze płytsze naczynia do zapiekania, pozbawione pokrywy i przeznaczone wyłącznie do użytku w piekarniku. Posłużą do przygotowania zapiekanek mięsnych i warzywnych, pieczonych warzyw, jabłek, ryby i kawałków mięs. Mogą być wykonane ze szkła, ceramiki, porcelany i kamionki – są praktyczne i estetyczne, jednak narażone na pęknięcia. Znacznie pewniejszą opcją będą naczynia do zapiekania wykonane z tradycyjnego żeliwa lub nowoczesnego silikonu. Przybierają różne kształty – owalne, prostokątne i kwadratowe.

 

Przy wyborze naczyń do gotowania, pieczenia i smażenia musimy uwzględnić ich odporność na uszkodzenia, ale również ich właściwości użytkowe. Czasami jedno przeważa nad drugim, dlatego już sami powinniśmy zdecydować, co jest dla nas ważniejsze. Pamiętajmy również, że czasem warto zainwestować w droższy, ale wytrzymalszy produkt, zamiast co chwila kupować tańsze artykuły.