Polecają go wszystkim dietetycy. Dlaczego? Bo olej lniany zawiera dwa razy więcej kwasów omega 3 niż olej z wątroby rekina.
- Siemię lniane zawiera 700 razy więcej lignanów niż inne gatunki roślin. Lignany to roślinni prekursorzy hormonów tkankowych o właściwościach przeciwnowotworowych – wyjaśnia Milena Stawicka, właścicielka sklepu ze zdrową żywnością przy ul. Orlej 24.
Ostatnio hitem jest olej lniany budwigowy nieoczyszczony, który zawiera bogactwo kwasów omega 3. Pionierką badań nad kwasami omega 3 i olejem lnianym była niemiecka dr Johanna Budwig, która opracowała specjalne pasty z olejem.
- Po kilku dniach ich stosowania osoby słabe, chore i starsze odczuwają dużą witalność. Odzyskują energię i siłę – dodaje Stawicka. - Do każdej butelki oleju dodajemy książeczkę z przepisami na diety dr Budwig.
Za litr oleju budwigowego płacimy 47 zł, a za pół litra - 25 zł. Pół litra zwykłego oleju lnianego kosztuje 17,50 zł, a ćwierć litra – 10,70 zł.

PASTA DR BUDWIG NA SŁONO (wg prawa pięciu smaków): 12,5 dkg chudego białego sera plus 100 ml chudego jogurtu naturalnego, dwie szczypty kurkumy, 8 łyżek (100 ml) oleju lnianego zimno tłoczonego. Zmiksować wszystko razem przez 5 minut. Dodać trzy szczypty imbiru i trzy szczypty pieprzu (do smaku) oraz trzy szczypty soli (do smaku).
PASTA DR BUDWIG NA SŁODKO: 12,5 dkg chudego białego sera plus 100 ml chudego jogurtu naturalnego, dwie szczypty kurkumy, 8 łyżek (100 ml) oleju lnianego zimno tłoczonego. Zmiksować wszystko razem przez 5 minut. Dodajemy 5 łyżeczek miodu plus dwie szczypty cynamonu, garść wiórków kokosowych, płatków migdałowych, rodzynek (do smaku)  i dwie szczypty imbiru.