Pizza to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań na świecie. Pyszne ciasto drożdżowe z sosem z pomidorów i wspaniałą mozzarellą to przysmak wręcz idealny. Pizze można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Nawet we Włoszech, w każdym regionie serwuje się ją nieco inaczej. Różnić się mogą między sobą dodatkami, grubością ciasta, czy ilością dodanego sera. Jedno się jednak nie zmienia — dobrze przyrządzona pizza jest niezwykle smaczna. Najważniejszym czynnikiem decydującym o tym, są co ciekawe nie tylko najwyższej jakości składniki, ale przede wszystkim odpowiedni sposób przygotowania. Żeby ciasto miało idealną grubość, chrupkość, a jego smak uginał kolana, musi zostać upieczone we właściwych warunkach, jakie zapewnia profesjonalny piec. Jaki wybrać? Lepiej sprawdzi się piec do pizzy gazowy, czy elektryczny? Poznajmy odpowiedzi na te pytania. 

Jaka wielkość piece będzie odpowiednia? 

Decydując się na zakup pieca do pizzy do restauracji, powinniśmy wziąć pod uwagę wiele czynników. Jest to bowiem spora inwestycja, jednak przy rozważnym wyborze, bardzo szybko się nam zwróci. Jednym z najważniejszych parametrów, jakie powinniśmy mieć na uwadze przy kupnie pieca, jest oczywiście jego wielkość. W tym przypadku najlepiej dopasować ją bezpośrednio do aktualnych potrzeb. Kierujmy się przy tym zarówno ilością dostępnego miejsca, jak i tym, jak dużą część menu stanowi pizza. Im więcej bowiem jej wydajemy, tym większy piec powinniśmy wybrać. W klasycznych pizzeriach jest on często główną ozdobą lokalu i rzeczywiście, wygląda to imponująco. Przede wszystkim jednak większy piec pozwoli nam na przyrządzenie wielu placków w jednym czasie. Dzięki temu znacznie podniesiemy jakość usług.  

Piec do pizzy — elektryczny, czy gazowy? 

Sposób przygotowania oraz pieczenia ciasta decyduje o finalnym smaku pizzy. Z tego też powodu, wybór odpowiedniego pieca jest podstawą, jeśli w naszym menu ma zagościć ten Włoski specjał. Jaki będzie więc lepszy — piec do pizzy gazowy, czy elektryczny? Pizza przyrządzona w odpowiednich warunkach może nawet nie mieć na sobie wielu dodatków, a i tak będzie smakować doskonale. Tajemnica tkwi bowiem między innymi w temperaturze i czasie wypiekania. Takie warunki uzyskać można na przykład w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Jednak w restauracji raczej takiego nie zastosujemy.

Piece do pizzy gazowe są najlepszą alternatywą dla klasycznych metod pieczenia. Posiadają bowiem specjalną konstrukcję, która umożliwia skuteczne gromadzenie ciepła. Dzięki temu możemy mieć pewność, że serwowane przez nas potrawy będą przygotowywane według tradycyjnych, włoskich metod. Piece elektryczne są natomiast dobrym rozwiązaniem, gdy szukamy sprzętu do małego lokalu, który nie specjalizuje się bezpośrednio w pizzy, a jedynie czasem gości ona w menu. 

Piec do pizzy gazowy ma wiele zalet. Jedną z największych i zarazem najważniejszych, jest jego ekonomiczność. Mimo że zakup ten wiąże się ze sporym wydatkiem, to eksploatacja jest w tym przypadku naprawdę bardzo tania. Dotyczy to zarówno ogólnego utrzymania, jak i samych opłat. Nie od dziś wiadomo bowiem, że gaz jest mniej kosztowny niż prąd. Pamiętajmy, że w pizzerii piec działa na najwyższych obrotach właściwie przez cały dzień. Warto więc wziąć pod uwagę aspekt cenowy.