Jest to wysokoprocentowy alkohol (jego zawartość w zależności od przypadku wynosi od 37% - 81%). Rum występuje w różnych wersjach (biały, ciemny, złoty, smakowy), co daje mnóstwo możliwości przygotowania wyjątkowych i różnorodnych drinków. Jak najlepiej można wykorzystać Rum Bacardi?

Arbuzowe Mojito na bazie Rumu Bacardi

Smak klasycznego Mojito jest wszystkim dobrze znany, choć nie przez wszystkich lubiany. Można go nieco podkręcić, zmieniając mu smak i nadając orzeźwienia, co szczególnie przydatne będzie w długie, letnie wieczory. Podstawa takiego drinka to rum Bacardi (koniecznie biały) i arbuz - im więcej tym lepiej, choć lepiej też nie popadać w przesadę. Dla wzmocnienia walorów smakowych warto dodać kostki lodu, miętę, ćwiartki limonki, syrop cukrowy oraz sok żurawinowy. Pierwszy krok do stworzenia arbuzowej wersji słynnego Mojito to zmiażdżenie kostek arbuza - można to z powodzeniem wykonać przy pomocy shakera. Dopiero po tym można dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie je ze sobą połączyć. Aby drink smakował jeszcze lepiej, warto go ozdobić - idealnie sprawdzi się do tego zarówno arbuz, jak i limonka czy mięta.

Passoa Sprite - tropikalny drink na bazie rumu

Orzeźwiający, smaczny i tropikalny - taki właśnie jest powstały na bazie rumu drink Passoa Sprite. Do jego wykonania należy przygotować:
- biały rum (50 ml),
- likier Passoa (60 ml),
- sprite lub inny podobny smakiem napój (120 ml).
Rum i likier należy bardzo dokładnie połączyć ze sobą w shakerze, po czym przelać do szklanki wypełnionej lodem. Szklankę dopełnić napojem.

Drink wyśmienity, czyli rumowy Mai Tai

Nazwa drinka Mai Tai w tłumaczeniu na język polski oznacza wyśmienity i bez wątpienia ta nazwa idealnie do niego pasuje. Co ciekawe, drink pojawił się nawet na dużym ekranie w filmie Blue Hawaii, gdzie delektował się nim sam Elvis Presley. Do drinka Mai Tai należy przygotować następujące składniki:
- biały rum Bacardi (30 ml),
- ciemny rum (30 ml),
- likier triple sec (15 ml),
- syrop orszadowy (10 ml),
- sok z limonki (10 ml),
- dodatkowo - lód, plastry limonki, mięta.
W shakerze należy wmieszać wszystkie składniki, poza ciemnym rumem. Dodać kostki lodu. Mieszankę przelać do szklanki, wlewając na sam wierzch ciemny rum. Dla lepszego efektu drinka warto ozdobić miętą i limonką.

The Double Team, czyli rum idealny nie tylko do drinków

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że Rum Bacardi można pić nie tylko samodzielnie czy w drinkach. Ten typ alkoholu równie dobrze sprawdzi się w przygotowywaniu shotów. Najlepszym tego przykładem jest The Double Team. Prosty skład, wyjątkowy smak i efektowny wygląd. Shot łączy w sobie rum i amaretto - każdy z alkoholi powinien zajmować połowę objętości kieliszka. Pierwszy zawsze powinien być wlewany rum, następnie amaretto. Należy jednak robić to bardzo powoli, aby oba alkohole były od siebie wyraźnie oddzielone.