Wino Chateau La Hargue Moelleux

Wino Chateau La Hargue Moelleux to francuskie wino, pochodzące z Château de La Hargue w Bordeaux. Moelleux oznacza po francusku "miękki", a to wino zdecydowanie spełnia swoją nazwę, ponieważ jest mieszanką 60% Merlot i 40% Cabernet Sauvignon. Winogrona użyte do produkcji tego wina rosną w bardzo suchym i jałowym klimacie, co nadaje mu smak aromatów z wyczuwalnymi cytrusami, morelami i nutą wanilii. Gładka konsystencja jeszcze bardziej podkreśla jego subtelnie słodki smak.

Doskonale sprawdza się jako aperitif. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby pełnił rolę dodatku do słodkich deserów lub serów pleśniowych.

Wino Amarone Della Valpolicella

Wino Amarone Della Valpolicella to wino produkowane z odmiany winorośli Amarone. Jest to wysokiej klasy wino czerwone, które może być również określane mianem wina Recioto. Z winogron tych produkuje się wyroby o wysokiej zawartości alkoholu, które pierwotnie wytwarzano w celu przeciwdziałania psuciu się żywności podczas długich rejsów, w związku z czym były one naturalnie wzmacniane brandy (ta sama metoda ewoluowała w kierunku współczesnego wina Port).

Jego smak jest pełny z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, jagód, kakao i skóry. Konsystencja jest gęsta i słodka. Wino to najlepiej komponuje się z gulaszami oraz pieczeniami.

Wina Rhebokskloof

Region Rhebokskloof w RPA od dawna znany jest z produkcji jednych z najlepszych win na świecie. Koneserzy szukają w tym regionie swoich ulubionych butelek wina - czy to Cabernet Sauvignon, czy Chardonnay, Rhebokskloof ma je wszystkie.

Sama firma Rhebokskloof została założona w 1989 roku przez Hewitsona i Leakeya, dwóch najstarszych i najbardziej szanowanych producentów wina w RPA. Od ponad 50 lat produkują oni wysokiej jakości wina, stosując tradycyjne metody w połączeniu z nowoczesną technologią.

Jednym z flagowych produktów tej marki jest wino Rhebokskloof Chardonnay. Wino to jest pełne i ma przyjemnie zbalansowane nuty cytrusowe z lekkim bukietem kwiatowym. Winogrona poddawane są fermentacji i dojrzewają w beczkach z francuskiego dębu przez ponad 6 miesięcy. Rhebokskloof Chardonnay to doskonały wybór dla tych, którzy preferują schłodzony kieliszek wina w miesiącach letnich. To dobrze zbalansowane wino dobrze komponuje się z owocami morza, drobiem i serami.