Często zdarza się, że posiłki zjadamy „z doskoku”, a nie raz, nie dwa zdarza się nam sięgać po kaloryczne dania typu fast-food. Zapominamy, że to, co ląduje na naszych talerzach, warunkuje nasz nastrój oraz zapał do pracy. Warto więc zwracać uwagę na to, co spożywa się w ciągu dnia i zabierać ze sobą do pracy odpowiednią ilość wartościowego pożywienia.

Organizacja posiłków do pracy – o czym warto pamiętać?

Trzymanie się zdrowej diety wcale nie jest tak trudne, jak początkowo mogłoby się wydawać. Wystarczy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami i przekuwać je w nawyk. Co ciekawe, nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu postawi się na małe odstępstwa. Najważniejsze reguły podpowiadające, w jaki sposób wdrażać w życie kolejne punkty zbilansowanego planu żywieniowego są następujące:

  • postaw na „dietę pudełkową” – samodzielnie przygotowuj pełnowartościowe posiłki do pracy, a inspiracji do ich wykonania szukaj w przepisach dostępnych w Internecie,
  • zapomnij o niezdrowych (słodkich lub słonych) przekąskach – zamiast tego, gdy najdzie Cię głód, sięgnij po świeże owoce lub warzywa,
  • pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu – wypijanie kolejnych filiżanek kawy nie jest najlepszym pomysłem; oczywiście na rozbudzenie taki aromatyczny napój nada się świetnie, jednak później w ciągu dnia lepiej pić wodę lub soki ze 100% owoców i warzyw,
  • czas spędzony w pracy podziel na kilka etapów i mniej więcej w równych odstępach czasu sięgaj po kolejne posiłki, które masz spożyć danego dnia.

Dofinansowanie posiłków dla pracowników – benefit, który powinien stać się standardem

Brakuje Ci czasu na przygotowywanie jedzenia do pracy? Sprawdź, czy w Twojej firmie pracownicy mogą korzystać z dofinansowania posiłków! To rozwiązanie, które również w naszym kraju zyskuje coraz większą popularność. Realizacja tego benefitu może odbywać się na wiele sposobów. Jednym z nich jest Sodexo – karta lunch. Jest to bezpośrednia odpowiedź na oczekiwania większości współczesnych pracowników. Posiadając taką kartę (doładowaną przez pracodawcę na określoną kwotę), użytkownicy mają możliwość płacenia za zakup posiłków w wyznaczonych punktach gastronomicznych, a także podczas zamawiania ich on-line. To benefit, który daje ogromną swobodę – pracownicy mają dostęp do zdrowych posiłków, a ich konkretny rodzaj mogą wybrać samodzielnie, nic nie jest im z góry narzucane. Kadra pracownicza docenia tego typu wsparcie ze strony firmy, które jest wyrazem dbałości o jej bezpieczeństwo oraz stan zdrowia.

Prawidłowe odżywianie się pracowników – recepta na wzrost ich wydajności

Właściwe wykorzystanie przerwy w pracy ma ogromne znaczenie dla samopoczucia pracowników oraz efektywnego realizowania przez nich obowiązków zawodowych. Istotną rolę odgrywa przede wszystkim sycący i zbilansowany posiłek, jaki powinno się wtedy spożyć. Pożywne śniadanie, lunch lub obiad to potężna dawka energii niezbędnej do dalszej pracy. Wiele radości sprawia jedzenie w towarzystwie współpracowników – to idealny sposób na chwilowy odpoczynek, wspólne spędzenie czasu i zintegrowanie się. W dodatku regularne odżywianie się ma duże znaczenie dla naszego zdrowia, warto więc motywować zespół do kształtowania w swoim życiu pozytywnych nawyków żywieniowych. Uzyskane w ten sposób korzyści będą obopólne.