Program został zainicjowany przez Ministerstwo Zdrowia, aby poprawić jakość żywienia pacjentów, którzy są hospitalizowani. Jego celem jest również poszerzenie wiedzy o żywności i sposobie żywienia, który sprzyja powrotowi do zdrowia. Wskazówek i porad w tej dziedzinie mają udzielać dietetycy.

W Pabianickim Centrum Medycznym zatrudniono dietetyczkę, a pracownicy działu żywienia realizują przy jej pomocy nałożone przez program wytyczne.

- Znajduje się wśród nich m.in. opracowywanie przez dietetyka jadłospisu na co najmniej 7 dni oraz przygotowywanie posiłków w oparciu właśnie o ten jadłospis. A także zapewnienie ich regularności, co oznacza, że przerwa między posiłkami nie powinna być dłuższa niż 12 godzin – wyjaśnia kierująca działem Joanna Rozwens.

Zadaniem dietetyczki jest również sprawdzanie, czy posiłki są przyrządzane ze świeżych produktów, jaką mają temperaturę, zapach, konsystencję i wygląd. Taka ocena musi być przeprowadzana codziennie, obejmując śniadanie, obiad i kolację – w co najmniej połowie stosowanych diet. Natomiast każdą dietę należy poddawać wspomnianej weryfikacji minimum raz w tygodniu.

Dla placówek medycznych, które przystąpiły do programu „Dobry posiłek w szpitalu” udział w nim oznacza również dodatkowe pieniądze na żywienie pacjentów. Za jeden dzień hospitalizacji jednej osoby Narodowy Fundusz Zdrowia dopłaci szpitalom 25,62 zł, pod warunkiem spełnienia wszystkich wymogów programu.