Kulinarne zmagania uczestników programu MasterChef w niedzielne wieczory śledziło kilka milionów widzów. W weekend, 19 i 20 grudnia od godz. 12.00 uczestnicy trzech ostatnich edycji MasterChefa pojawią się na parkingu Portu Łódź, by przygotować potrawy dla odwiedzających centrum klientów. 

Na evencie pojawią się finaliści tegorocznej edycji programu: łodzianka Klaudia Budny oraz pochodzący z Uniejowa Adam Kozanecki. Poprzednią serię MasterChefa reprezentować będą Karina Zuchora i Sylwia Malinowska. Pojawi się także uczestniczka II edycji programu, Jola Kleser.

Kucharze przyrządzą pieczone jabłko z… kaszanką, śledzia w sosie piernikowym oraz jaglany budyń. Spróbować będzie można także bardziej tradycyjnych smaków: grillowanego oscypka z konfiturą i miodem, grzankę ziołową z serem korycińskim oraz piernika w karmelowej polewie. Całości dopełni zupa na wędzonce z grzybami, a także grzaniec. Potrawy zostaną przygotowane w oparciu o składniki dostępne na bożonarodzeniowym jarmarku Portu Łódź, tak więc każdy będzie mógł osobiście przyrządzić wybrane danie w swoim domu na świąteczną kolację.