Pora zastanowić się nad tym, co mamy do wyboru i na co się ostatecznie zdecydować.

Czym są kawy speciality? Co je wyróżnia?

Najlepsza kawa ziarnista to ta określana mianem speciality, ale nie jest ona powszechnie dostępna ze względu na swoją ograniczoną ilość i wysoką cenę. Ma ją w swojej ofercie każda dobra palarnia kawy, dlatego jeśli mamy ochotę spróbować wysokojakościowego i wybornego naparu, trzeba się do takiej wybrać. Kawa speciality stanowi zaledwie 5% światowej uprawy kawy. Pochodzi ona z małych plantacji, a jej produkcja jest ściśle kontrolowana na każdym etapie – od uprawy po wypalenie i zapakowanie. Uzyskanie certyfikatu Coffee speciality nie jest proste, bo przyznaje się go wyłącznie najwyższej jakości ziarnom, które przeszły pozytywnie przez przeróżne testy. Doświadczeni degustatorzy oceniają ziarna pod wieloma względami – aromat, cechy smakowe, posmak, kwasowość, body, balans, słodycz, jednolitość, defekty.

W przypadku kaw speciality znaczenie ma nawet to, w jakim klimacie rosły kawowce. Owoce zbierane są ręcznie, następnie poddaje się je starannej selekcji, odrzucając wszystkie posiadające jakiekolwiek defekty. Surowiec musi być wobec tego idealny, co oczywiście przekłada się na poezję smaku i zapachu naparu przygotowanego z takich ziaren. Mianem kawy speciality określa się wyłącznie te, które podczas oceniania zdobyły co najmniej 80 na 100 punktów. Ceny za kilogram takiej kawy rozpoczynają się już od stu złotych, co dla wielu może być mocno przesadzone, ale są one jak najbardziej adekwatne do oferowanej jakości. Pamiętajmy o tym, że mówimy o kawie najwyższej jakości, nie znajdziemy niczego lepszego.

Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?

Jako że w sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów kawy, znalezienie tej idealnej może okazać się nie lada wyzwaniem. Najpopularniejsze są arabica, robusta i liberica. Każdy gatunek wyróżnia się innymi cechami, dlatego wybór zawsze będzie kwestią indywidualnych preferencji. Różnice dotyczą nie tylko walorów smakowych, ale też cen. Za najlepszą kawę uznaje się stuprocentową arabikę, która najbardziej urzeka swoją głębią smaku. Łatwo się domyślić, że będzie to jednocześnie najdroższa opcja. Jeśli zaparzamy kawę w ekspresie, to idealnym wyborem będzie właśnie arabica. Kolejną kwestią przy wyborze kawy jest jakość ziaren, co ma bezpośredni wpływ na smak i aromat naparu. Na uwadze powinniśmy mieć również kraj pochodzenia ziaren. Najczęściej spotykane w sprzedaży są mieszkanki kawy – robusty i arabiki w różnych proporcjach.

Kawa arabica ma łagodny smak, jest bardzo aromatyczna, można wyczuć nutkę kwasowości. W jej przypadku mówi się o średniej zwartości kofeiny od 1 do 1,5%. Z kolei w robuście można wyraźnie wyczuć goryczkę. Napary są mocne, zawierają też sporo kofeiny, bo od 2 do nawet 2,5%. Idealnie sprawdza się w przypadku miłośników espresso. Mamy jeszcze kawę liberica, która również ma gorzkawy posmak. Można go określić wręcz ziemistym, co nie każdemu przypadnie do gustu. Stosuje się ją tylko jak dodatek do mieszanek kaw, bo nikt nie chciałby pić takiej stuprocentowej.