Jeszcze dziś 120 tysięcy kur z Karniszyna na Mazowszu, gdzie wykryto wirus ptasiej grypy, będzie uśmiercone. Służby weterynaryjne sprawdzają, dokąd wysłano jaja ze skażonej fermy. Lista sklepów i hurtowni może być bardzo długa.
Służby weterynaryjne ostrzegają, by nie jeść jaj surowych. Ci, którzy lubią tatar, tiramisu lub kogel-mogel na razie powinni powstrzymać się od przyjemności. Dla bezpieczeństwa lepiej jeść jaja gotowane na twardo lub smażone.
Wirus ptasiej grypy H5N1 ginie w temperaturze powyżej plus 70 stopni Celsjusza
Z jajami trzeba ostrożnie!
opublikowano: 2007-12-09 16:43:07
autor: redakcyjny zespół
autor: redakcyjny zespół
Komentarze do artykułu: Z jajami trzeba ostrożnie!
Nasi internauci napisali 1 komentarzy
komentarz dodano: 2007-12-10 14:31:51