Wykład o zdrowej żywności wygłosiła w szkole dr Agata Lange, specjalistka do spraw metabolizmu. W czasie prelekcji poruszona została również tematyka zbilansowanej diety. Wystąpienie zainaugurowało kampanię Tydzień Chleba na Zakwasie w Szkole 2012, zorganizowaną z inicjatywy fundacji Dobre Życie i pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Młodzież pionu gastronomicznego wzięła udział w quizie na temat znajomości zasad zdrowego żywienia. Pytania dotyczyły przygotowywania i przechowywania zakwasu, składników potrzebnych do wypieku pieczywa, wartości odżywczych chleba oraz zawodowego słownictwa w języku angielskim. Laureatami konkursu zostali: Paulina Pawłowska, Angelika Banaszek, Marta Wymysłowska, Adrian Pietrzykowski, Jakub Kulikowski i Justyna Leśniewska.
Tydzień Chleba na Zakwasie w Szkole 2012 to szereg działań o charakterze dydaktycznym i wychowawczym, mających na celu kształtowanie świadomości konsumenckiej oraz właściwych nawyków żywieniowych młodzieży. Służyły temu lekcje wychowawcze oraz praktyczne zajęcia wyrabiania i wypieku chleba. Smak i zapach upieczonego przez uczniów pieczywa mogliśmy docenić w czasie jego degustacji. Młodzież i zaproszeni goście poznali różne wypieki wzbogacone o suszone owoce, zioła i miód.
Wystawy tematyczne: Chleb jako ważny symbol w polskiej tradycji, Regionalne przepisy chleba na zakwasie, Chleb i jego rodzaje w zawodowym języku angielskim wzbogaciły wiedzę uczniów o chlebie na zakwasie oraz jego znaczeniu w polskiej kulturze.
Tegoroczna edycja akcji, którą kierowały Ewa Gałaj, Aneta Jędraszek, Anna Lizak i Agata Witkowska, spotkała się z dużym zainteresowaniem uczniów i nauczycieli.
Przeprowadzenie kampanii wspierali zaproszeni do współpracy nauczyciele przedmiotów zawodowych: Marcin Kolasiński, Mariola Pikura, Beata Rzekiecka-Seweryn, Adam Skupiński i Agnieszka Tworkowska.
Projekt Tydzień Chleba na Zakwasie dzięki swej cykliczności na trwałe wpisał się do kalendarza uroczystości w tej szkole.
Sponsorem tegorocznej akcji w ZSCKR była Agencja Rynku Rolnego, Oddział w Łodzi.
Komentarze do artykułu: Młodzież a zdrowe żywienie
Nasi internauci napisali 0 komentarzy