Założycielem piekarni jest rodowity Gruzin, Merab Gabunia. Przez większość swojego życia jest związany z rugby. Zdobył ze swoją drużyną trzykrotne mistrzostwo Polski. Mogliśmy zobaczyć go także w reklamie telewizyjnej Rossmanna.

Przyszedł czas na kolejne wyzwanie - piekarnie. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Powstała sieć sklepów - trzy w Łodzi, dwa w Warszawie, jeden w Rzeszowie, a od 10 sierpnia w Pabianicach. Pracują tam wykwalifikowani piekarze - także Gruzini. Uwijają się w pocie czoła, aby uzupełniać znikające zapasy. Miła obsługa serwuje pieczywo na wynos, a także na miejscu.

Piekarnia znajdująca się w samym centrum Pabianic zaprasza klientów od poniedziałku do soboty. Wchodzącym do środka od razu rzucają się w oczy półki ze smakołykami. Paluchy, koperty, warkocze… Od samego patrzenia można poczuć ssanie w żołądku. A jest czym się najeść. Wypieki są sycące i wypchane po brzegi farszem. Do tego wszechobecny, kuszący zapach wyrastających na miejscu specjałów.

Dużą ciekawostką jest tradycyjny, gruziński piec o nazwie „tone”. Klienci mogą obserwować od początku do końca proces powstawania pieczywa. Mają też pewność, że kupują świeży produkt. W środku urządzenia znajdują się spirale, które nagrzewają je do temperatury ok. 300 stopni Celsjusza. Zanim ciasto trafi do pieca, jego wnętrze smaruje się bawełnianą tkaniną nasączoną wodą z bardzo dużą ilością soli. To sprawia, że masa przykleja się do ścian. Jeśli chleb jest gotowy powinien bez problemu odkleić się. Tak właśnie powstaje tradycyjny gruziński chleb o nazwie tonis pure oraz lobiani - paluch z farszem.

 

Piekarnia oferuje także wypieki z ciasta półfrancuskiego z przeróżnymi rodzajami farszu - z kurczaka, szpinaku, sera, szynki, z dodatkiem aromatycznych ziół i czosnku. Hitem jest chaczapuri- placek z serem i szynką. Dla mięsożerców polecane jest ciasto wypełnione wieprzowiną, przyprawione sosem adżika, jednym z podstawowych składników kuchni gruzińskiej.

Klienci mają okazję posmakować gruzińskiej lemoniady Fejoa i wody mineralnej Borjomi (czyt. Bożomi). Pochodzi ona z wulkanicznych głębin Gruzji. Zajadającym na miejscu świeże wypieki obsługa serwuje darmową herbatę lub kawę.

 

Amatorzy słodkich przekąsek również znajdą coś idealnego dla siebie. Piekarnia oferuje ciastka wypełnione słodkim twarożkiem z malinami lub rodzynkami, jabłkiem z cynamonem, owocami leśnymi lub sezonowymi.

 

Gruzińskie wypieki to niewątpliwie wyjątkowa nowość na kulinarnej mapie Pabianic. Od chwili otwarcia wzbudza duże zainteresowanie. Zdobyły uznanie osób w różnym wieku, od dzieci po osoby starsze. Początkowo klienci przychodzili na zakupy z czystej ciekawości. Wielu z nich zostało wiernych wypiekom piekarzy z dalekich stron.

 

Po gruzińskie wypieki zapraszamy od poniedziałku do piątku w godzinach 07.00 - 19.00, w soboty 09.00 - 17.00 ul. Zamkowa 33/35.