Baba wielkanocna to baba drożdżowa,
Ona pośród wszystkich jest jak bab królowa.
Z przepisu babuni - co taka kochana,
Baba z rodzynkami, cała lukrowana.
Na babę potrzeba: mąki dwie szklaneczki,
Jajo i sześć żółtek, masła trzy łyżeczki.
Cukier waniliowy, drożdży cztery deka,
Dużą garść rodzynek i pół kubka mleka.
Trochę cierpliwości i wyraźnej chęci
Pomoże przy babie, gdy smak jej cię nęci.
Trzymaj się przepisu, żeby się udała
I wybornie wszystkim gościom smakowała.
Po jednej łyżeczce cukru, mąki, mleka,
Wymieszaj z drożdżami, niechaj rozczyn czeka,
Jaja ubij z cukrem, razem z waniliowym,
Zmieszaj z mąką, z mlekiem, ruchem obrotowym.
Teraz dodaj drożdże pięknie wyrośnięte
I już wyrabianie ciasta rozpoczęte.
Wlej stopione masło, wyrabiaj dokładnie,
Aż będzie od ręki odstawało ładnie.
Starczy, jak dorzucisz rodzynki sparzone
I już wyrabianie ciasta zakończone.
Odstaw aż do czasu, gdy masę podwoi,
Przynajmniej godzinę niech tak sobie stoi.
Potem do foremki przełóż z namaszczeniem,
By mogła podrosnąć przed samym pieczeniem,
Bo zaraz piekarnik będziesz rozgrzewała
I lukier do baby przygotowywała.
Piec babę nie dłużej jak minut czterdzieści,
Wyjmij z pieca, wystudź, niech zapach nos pieści.
Zostało Ci jeszcze babę polukrować
I już możesz z babą święta celebrować.
 
                                        Wanda Bogusz
 
Czekamy na przepisy od internautów. Piszcie na: redakcja@zyciepabianic.pl