Główny Lekarz Weterynarii przypomina, że wędliny, przetwory mleczne, sery i mięso spoza UE mogą zawierać patogeny powodujące choroby zakaźne zwierząt.

- Jeśli posiadasz taką żywność, wyrzuć ją do kosza lub przekaż odpowiednim służbom – apeluje Główny Lekarz Weterynarii.

Zakaz jest związany z Afrykańskim Pomorem Świń. To choroba wirusowa, która szybko się rozprzestrzenia. Podatne są na nie świnie domowe i dziki. 

Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie tym wirusem, ale może on zdziesiątkować hodowlę. 

Jak rozpoznać zakażenie wirusem ASF? Świnie mogą mieć następujące objawy: 

- wysoka gorączka (początkowo gorączkujące świnie zachwują się normalnie, mają apetyt)

- liczne padnięcia świń w każdym wieku

- sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała, drobne, ale liczne wybroczyny na ciele

- duszność, pienisty lub krwisty wypływ z nosa

- biegunka często z domieszką krwi. 

Osoba, która u swoich zwierząt zaobserwuje takie objawy, musi natychmiast zgłosić podejrzenie choroby. To obowiązek ustawowy obwarowany sankcją karną. 

Za świnie zabite, poddane ubojowi oraz padłe w wyniku zastosowanych zabiegów nakazanych przez Instytut Weterynarii przy zwalczaniu afrykańskiego pomoru świń przysługuje odszkodowanie ze środków budżetu państwa.