Awokado to owoce rosnące i dojrzewające w klimacie tropikalnym. Dlatego owoce te obecne w naszych sklepach, hipermarketach, warzywniakach są sprowadzane z krajów Ameryki Południowej. Jak wybrać odpowiedni owoc ze sklepowej półki? Dojrzałe awokado powinno mieć skórkę bez żadnej skazy, po delikatnym naciśnięciu owocu powinniśmy wyczuć, że jest ono pod spodem miękkie. Jego konsystencja powinna przypominać masło. Jeśli jednak w Twoim sklepie trafiasz wyłącznie na twarde owoce, nic straconego! Kupując lekko niedojrzały owoc, który będzie twardy, możesz cierpliwie poczekać aż dojrzeje w Twojej kuchni. Wystarczy odłożyć go do misy, na parapet lub talerzyk i poczekać 2-3 dni.

Jakie korzyści płyną ze spożywania awokado?

1. Awokado swój miękki miąższ zawdzięcza zawartości tłuszczu obecnej w owocu. Sięga ona nawet do 30%. Co prawda owoc ten jest przez to dość wysokokaloryczny, jednak zawarty w nim tłuszcz jest dobrze przyswajalny przez nasz organizm i należy do dobrych tłuszczów nienasyconych. Dlatego też ze spokojną głową możesz zastąpić tradycyjne masło (lub niezdrową margarynę lub inny wyrób maślanopodobny) awokado. Rozsmarowane na kanapce smakuje wybornie, zwłaszcza w połączeniu z pomidorem i świeżymi przyprawami. 

2. Owoc awokado ma działanie przeciwutleniające, posiada także właściwości chroniące przed zachorowaniem na raka. Jest bogatym źródłem białka, witamin (np. B, K, E). Jest doskonałym produktem spożywczym dla osób chorujących na wątrobę i zaburzenia metabolizmu tłuszczów - skutecznie obniża poziom cholesterolu.

3. Awokado jest także zalecane dla tych wszystkich, którzy mierzą się z problemami wzroku. Zawarta w nim luteina i zeaksantyna korzystnie wpływa na oczy. Konieczne jest dostarczanie tych składników do naszego organizmu z zewnątrz, sam organizm nie jest w stanie ich wytworzyć. Awokado ma także działanie przeciwzapalne, dzięki obecności polifenoli i flawnoidów.

4. Dietę bogatą w awokado powinny stosować kobiety w ciąży. Owoc ten jest pełen potasu, który pomoże w usuwaniu z organizmu sodu (który jest odpowiedzialny często za nadciśnienie, na które są szczególnie narażone przyszłe mamy).

5. Awokado jest owocem, który buduje poczucie sytości. Posiłki oparte na nim mogą pomóc zredukować wagę, poprzez brak konieczności podjadania.

Szukając porad na temat zdrowia, odżywiania, a także funkcjonowania organizmu warto odwiedzić serwis Dietetyk.guru.

Zdjęcie: Pixabay.com