Skład: Po 1 szklance: mąki pszennej, kaszy manny, płatków owsianych, cukru, poppingu (preparowane nasiona amarantusa) lub nasion amarantusa. 1 kg jabłek (mogą być truskawki, śliwki, wiśnie – też mrożone), cynamon, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny lub masła, bułka tarta do posypania tortownicy Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping (lub nasiona), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką formy wsypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Przykryć resztą mieszaniny. Na wierzchu równomiernie rozłożyć margarynę (lub masło). Piec: 1 godzinę i 15 minut