Prawdopodobnie nie ma u nas miasta, w którym nie działałaby chociaż jedna tzw. budka z kebabem lub gdzie przygotowane w ten sposób baranina, wołowina czy kurczak nie byłyby serwowane w restauracjach. O walorach obracającego się, pieczonego mięsa decyduje sam jego rodzaj, ale nie tylko. Równie ważny jest sprzęt, na którym kebab jest przygotowywany. Z racji faktu, że rodzajów tego tureckiego dania jest co najmniej 20, różnorodne są też przyrządy służące jego upieczeniu i składające się na wyposażenie kebaba.

Przyjrzyjmy się, które z nich są niezbędne, jeśli chcemy zawodowo zajmować się sprzedażą tego pysznego mięsa.

Opiekacz do kebaba to podstawa

Mówimy tu o elektrycznym lub gazowym urządzeniu, na którym obraca się nabite na pionowy rożen mięso. Jeśli zdecydujemy się na zakup profesjonalnej maszyny do kebaba, mięso będzie przygotowywane w tradycyjny, wschodni sposób. Ze skrawanych z rożna kawałków pieczonego można przygotować nie tylko danie zwane potocznie kebabem, ale też shoarmę lub gyrosa. Warto postawić na dobrej jakości sprzęt, bo gwarantuje nam to jego długie użytkowanie.

Pozostałe elementy wyposażenia kebaba

Gdy mamy już opiekacz, możemy przejść do zakupu pozostałych elementów wyposażenia kebaba. Szukajcie wyłącznie profesjonalnego sprzętu renomowanych marek, np. u jego dystrybutora gastroprodukt.pl. Znajdziecie tam różnorodne produkty, podzielone na kategorie takie jak np.:

– opiekacze elektryczne do kebaba,

– opiekacze gazowe do kebaba

– elektryczne noże do gyrosa,

– witryny chłodnicze,

– szafy chłodnicze,

– płyty grillowe

– frytownice gastronomiczne,

– elektryczne szatkownice do warzyw,

– opiekacze do zapiekanek.

Kiedy już zakupiliśmy wszystkie te elementy, wystarczy doposażyć swoją restaurację w wyposażenie kebaba albo otworzyć własny lokal sprzedający te tureckie dania. A nam nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam powodzenia i… smacznego!