ad

Włoska restauracja to nie tylko pizza

Chociaż pizza jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej, to jej możliwości są znacznie większe. Włoska kuchnia znana jest z przyrządzania dań na bazie naturalnych i lekkostrawnych produktów, dlatego też jest to jedna z najzdrowszych kuchni świata. Każdy region może pochwalić się swoją indywidualną tradycją gotowania, co sprawia, że obecnie mamy bardzo duży wybór. Włoska restauracja ma w menu wykwintne dania oraz desery, których nie sposób podrobić. Dania na bazie makaronów, owoców morza czy ryb – to wszystko jest przyrządzane z pasją i miłością do gotowania, z których słyną Włosi. Dla nich tradycja jest na pierwszym miejscu, ale nie stronią od udoskonalania potraw o nowe produkty i dostępne dodatki. Pizza dawniej nie była wcale taka sławna we Włoszech, ale dopiero imigranci zakochali się w jej smaku i rozpowszechnili to kulinarne dzieło sztuki. To proste danie zagościło już na stałe na polskich stołach, a pizzeria stała się często odwiedzanym miejscem.

Co ma do zaoferowania włoska restauracja?

Pizza to coś, co możemy zjeść bez wychodzenia z domu. Natomiast w celu poznania włoskiej kuchni, warto wybrać się do włoskiej restauracji. Kto nie skosztował kiedykolwiek spaghetti bolognese na bazie makaronu o cienkich i długich nitkach z sosem pomidorowym i mięsem mielonym? Ale to nie jedyna odsłona tego dania. Włoskie spaghetti podawane jest ze szpinakiem, grzybami, owocami morza, najróżniejszymi serami i pesto. Wybór jest naprawdę ogromny, więc nawet wegetarianie znajdą tutaj coś dla siebie. Podstawą takiego pesto jest świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wraz z aromatycznymi ziołami, które tworzą razem niezwykle apetyczny dressing. 
A kto nie słyszał o lasagne? Jest to przepyszna potrawa składająca się z płatów makaronu, które przekładane są mielonym mięsem w sosie pomidorowym, dostępna już nawet w większych dyskontach. Tak samo wyborne tortellini, czyli niewielkie pierożki nadziewane serem czy też w wersji z mięsem. Najczęściej stosuje się do nich parmezan, który jest serem światowej klasy. Kuchnia włoska to również dziczyzna oraz szynka parmeńska, a także zupa rybna, która niczym nie przypomina tej przyrządzanej według polskich przepisów. Przystawki na bazie sałaty z warzywami i serem mozzarella czy też najbardziej znanego we Włoszech sera gorgonzola to coś, co jest przysmakiem również w Polsce. To właśnie z Włoch przywędrowały do nas niesamowicie pyszne desery, czyli tiramisu oraz panna cotta. Nie wspominając już o fenomenie włoskich lodów, które podbijają kubki smakowe ludzi na całym świecie.

Pizzeria i włoska restauracja są coraz częściej odwiedzanymi miejscami przez Polaków

Fenomenem włoskiej kuchni jest przede wszystkim to, że bazuje na naturalnych i regionalnych produktach oraz stawia przede wszystkim na świeżość. Właśnie to sprawia, że włoskie potrawy są tak aromatyczne i bogate w wyraziste smaki. Gotowanie dla Włochów nie jest zwykłą czynnością dnia codziennego, ale prawdziwą pasją, co przekłada się na smak przyrządzanych dań. Ich silnie zakorzeniona tradycja sprawia, że każdy członek rodziny czerpie przyjemność ze wspólnego spędzania czasu podczas posiłku. Gotowanie to wręcz rytuał, do którego każdy z domowników chętnie się dołącza.

Konsultacja: Pizzeria Pinco Pallino Poznań