W stanie naturalnym wszystkie herbaty są zielone. Zielona herbata to umowna nazwa handlowa za którą kryją się setki o ile nie tysiące herbat o różnej jakości, różnego gatunku i pochodzące z różnych krajów. Zielona herbata najczęściej kojarzona jest z Japonią, a konkretnie z piękną ceremonią zaparzania i podawania herbaty. Piękno japońskich ogrodów i egzotyczna piękność w barwnym kimonie to jedno z typowych zdjęć pochodzących z folderów biur podróży. Nie każdy jednak wie, jaka herbata kryje się w specjalnym naczyniu do zaparzania. Jest to matcha, jeden z najwyżej cenionych gatunków zielonej herbaty. Matcha występuje w postaci sproszkowanej, co zacznie wzmacnia jej niepowtarzalny smak po zaparzeniu.

Gdzie można kupić prawdziwą herbatę matcha?

Oryginalna matcha powinna pochodzić wyłącznie z Japonii. Sklep internetowy moyamatcha.com oferuje najlepsze japońskie herbaty ze specjalnie wyselekcjonowanych, ekologicznych upraw. Przed zakupem warto poczytać artykuły i bloga na stronie moyamatcha.com, które w sposób przystępny ale rzetelny przybliżają historię, sposoby zaparzania i właściwości zielonej herbaty. W Japonii matcha używana jest właśnie podczas słynnej ceremonii zaparzania herbaty. Ceremonia celebrowana przez słynnego mistrza lub mistrzynię może trwać nawet kilka godzin. Spożywanie herbaty to jej niewielka część. Goście podziwiają i kontemplują miejsce, gdzie się odbywa, oglądają porcelanę, czasami dzielą się cytatami rodzimej poezji. O wiele krócej trwa ceremonia herbaty dedykowana turystom. Jej celem jest prezentacja zaparzania i degustacja herbaty matcha. W moyamatcha.com można oprócz herbaty zamówić wszelkie niezbędne akcesoria do jej zaparzanie i serwowania.

Dlaczego warto pić herbatę matcha?

Rodowici Japończycy twierdzą, że swoją słynną długowieczność zawdzięczają nie tylko lekkostrawnej, pełnej owoców morza i warzyw diecie, ale regularnemu piciu zielonej herbaty. Rzeczywiście, zaparzona we właściwy sposób matcha oprócz niezwykłego, delikatnego aromatu i smaku ma szereg cennych właściwości – między innymi obniża ciśnienie tętnicze, ułatwia trawienie, wzmacnia wzrok. Japończycy twierdzą, że gwarantuje również uśmiech i pogodę ducha. Oprócz tradycyjnego wykorzystania do picia po zaparzeniu herbatę matcha wykorzystuje się jako wykwintny dodatek smakowy – do deserów, lodów, a nawet wyrafinowanych sosów.