Grzegorz Miśta i Radosław Lorenc otrzymali medale, czeka na 3.000 zł i zestaw sprzętu kuchennego. Pojadą też na 3-dniową wycieczkę do fabryki pieców konwekcyjnych w Bawarii.

Pierwsze miejsce zajęli Jakub Bondziul i Wojtek Świesiulski – kucharze z restauracji Amber Room w Warszawie, a trzecie – Marcin Suski i Przemysław Bednarz z 4-gwiazdkowego hotelu BoniFaCio Sochocin.

Zakończył się XI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Culinaria Italiana w Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach. Z nadesłanych 26 zgłoszeń jury selekcyjne wybrało 12 ekip prezentujących najciekawsze i najlepsze technicznie receptury dań kuchni włoskiej. Zgłoszenia przesyłane były przez hotele i restauracje z każdego regionu Polski oprócz Wielkopolski. W konkursie byli też przedstawiciele naszego miasta - dwuosobowa ekipa kucharzy z Fabryki Wełny: Grzegorz Mista i Radosław Lorenc.

Zmaganiom kucharzy przyglądali się pabianiczanie, którzy licznie przybyli do Fabryki Wełny.

- Ledwie żyję - wyznał prezydent Grzegorz Mackiewicz, który był jednym z jurorów konkursu. - Nie spodziewałem się, że ocenianie dań może być takie trudne. Jak ocenić subtelne różnice w smakach? To naprawdę niełatwe.

Prezydent i pozostali jurorzy spróbowali 30 dań głównych i tyle samo przystawek.

- Choć próbowaliśmy minimalne ilości, to w sumie zjadłem solidny obiad - przyznał prezydent.

Każde danie  mogło dostać od 5 do 50 punktów. Najlepsi kucharze za dwa dania mogli zdobyć aż 200 punktów od profesjonalnego jury. Jury amatorskie miało do dyspozycji trochę mniej punktów.

Jurorzy najwięcej, bo aż 50 punktów mieli do dyspozycji przy ocenianiu smaku potraw.

- To najważniejszy punkt oceny - przyznał przewodniczący profesjonalistów. 

W jury profesjonalnym degustacyjnym zasiedli:
1. Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury,
2. Riccardo Nardi,
3. Kurt Scheller,
4. Miltos Karoubas,
5. Teofilos Vafidis,
6. Michel Labarre,
7. Robert Sowa,
8. Krzysztof Szulborski,
9. Dariusz Struciński.

Techniczny poziom dań profesjonalistów oceniali:

1. Jarosław Uściński,
2. Marcin Budynek,
3. Janusz Pyra,
4. Paweł Oszczyk.

W jury vipowskim znaleźli się:

1. Grzegorz Mackiewicz – prezydent Pabianic,
2. Andrzej Furman – właściciel Hotelu Fabryka Wełny,
3. Andrzej Gnoiński – członek zarządu marki Philipiak Milano – sponsor strategiczny,
4. Zygmunt Chajzer – prezenter telewizyjny i radiowy, dziennikarz,
5. Paweł Stasiak – wokalista zespołu Papa D.,
6. Tomasz Kozłowicz – aktor telewizyjny i teatralny,
7. Kpt. Leszek Wiśniewski – armator, Kapitan Pirat,
8. Dr hab. lek. med.Dariusz Włodarek – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Techniczne umiejętności amatorów oceniali:

1. Andrzej Ławniczak,
2. Arleta Żynel,
3. Waldemar Hołówka.

 

Obszerny reportaż z konkursu w papierowym wydaniu Życia Pabianic - już w kioskach.