Konkurs po raz czternasty zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. O prestiżowy tytuł rywalizowało 38 producentów tradycyjnej żywności, którzy zgłosili 52 produkty w 7 kategoriach. Jurorzy przy ocenie, brali pod uwagę walory smakowe, ale punkty przyznawali także za skład produktów, wygląd, sposób prezentacji, opakowanie.

Statuetki otrzymało dotąd ponad 100 produktów.

"Tygielki Smaków", czyli nagrody w poszczególnych kategoriach konkursowych, zdobyli także producenci z powiatu pabianickiego. Są to:

kategoria orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce: chleb grochowy z ciecierzycą - firmy P.P.H.U. Agnieszka Gajda-Sokołowska z Stoczki-Porąbki, gm.Dłutów

kategoria gotowe dania i przyprawy: kaczka faszerowana po szlachecku - Fundacji Poziomkowo Marka Nasza Kaczka z Lutomierska

kategoria sery i inne produkty mleczne: pabianicki przysmak – ser firmy Serce na talerzu Agnieszki Olejniczak z Szynkielewa

O Agnieszce Olejniczak i jej wybornych serach pisaliśmy TUTAJ.

Celem konkursu Tygiel Smaków jest promocja produktów regionalnych z Łódzkiego, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, często z pokolenia na pokolenie. Chodzi w nim także o propagowanie wiedzy o żywności wysokiej jakości z województwa łódzkiego i wyszukiwanie lokalnych przysmaków, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką województwa. Efektem konkursu jest wzmocnienie pozycji rynkowej produktów tradycyjnych i zainteresowanie nimi konsumentów, a w rezultacie rozwój rynku produktów wysokiej jakości.

Tygiel Smaków był częścią XVI Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz XII Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO.