W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Smaki wsi”. Udział w nim wzięły 22 placówki. Zespół Szkół CKR w Widzewie reprezentowały 2 drużyny: Jakub Kulikowski i Rafał Stolarek – uczniowie II klasy ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii oraz Patrycja Szarafiniak - uczennica I klasy ZSZ w zawodzie kucharz i Piotr Otomański – uczeń II klasy ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii.
W tym roku podstawowym surowcem był drób. Uczestnicy mieli 2 godziny na przygotowanie wybranych przez siebie potraw.
Kuba i Rafał przygotowali kaczkę pieczoną w bekonie z puree z selera i sosem żurawinowym. Smak potrawy znalazł uznanie wśród jury i uczniowie zdobyli III miejsce w kategorii przysmak wiejskiej kuchni.
Patrycja i Piotrek postawili na przepiórkę z sosem jałowcowym i sałatką z salsefii i roszponki. Za swoją potrawę dostali wyróżnienie w kategorii potrawa pod zastaw.
Oprócz zmagań kulinarnych organizatorzy przygotowali dla uczestników konkursu dodatkowe atrakcje: rejs po jeziorze Niegocin, zwiedzanie Wilczego Szańca w Gierłoży oraz kościoła w Świętej Lipce.
Uczniów do konkursu przygotował Marcin Kolasiński - instruktor praktycznej nauki zawodu.
Komentarze do artykułu: Smaki wsi
Nasi internauci napisali 0 komentarzy