W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Smaki wsi”. Udział w nim wzięły 22 placówki. Zespół Szkół CKR w Widzewie reprezentowały 2 drużyny: Jakub Kulikowski i Rafał Stolarek – uczniowie II klasy ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii oraz Patrycja Szarafiniak - uczennica I klasy ZSZ w zawodzie kucharz i Piotr Otomański – uczeń II klasy ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii.

W tym roku podstawowym surowcem był drób. Uczestnicy mieli 2 godziny na przygotowanie wybranych przez siebie potraw.

Kuba i Rafał przygotowali kaczkę pieczoną w bekonie z puree z selera i sosem żurawinowym. Smak potrawy znalazł uznanie wśród jury i uczniowie zdobyli III miejsce w kategorii przysmak wiejskiej kuchni.

Patrycja i Piotrek postawili na przepiórkę z sosem jałowcowym i sałatką z salsefii i roszponki. Za swoją potrawę dostali wyróżnienie w kategorii potrawa pod zastaw.

Oprócz zmagań kulinarnych organizatorzy przygotowali dla uczestników konkursu dodatkowe atrakcje: rejs po jeziorze Niegocin, zwiedzanie Wilczego Szańca w Gierłoży oraz kościoła w Świętej Lipce.

Uczniów do konkursu przygotował Marcin Kolasiński - instruktor praktycznej nauki zawodu.