Razem z młodzieżą z portugalskich Azorów, hiszpańskiej Teneryfy, Norwegii, Włoch i Turcji przyjechali w gościnę do szkoły partnerującej im w międzynarodowym projekcie Erasmus +, do miejscowości Rethymno.

Ponieważ tematem tegorocznej edycji programu jest zdrowe odżywianie, uczniowie odwiedzili Centrum Kreteńskiej Gastronomii, gdzie mieli okazję skosztować lokalnych przysmaków oraz samodzielnie przygotować najpopularniejszą na wyspie zdrową przekąskę - dacos. W klasztorze Chrysopigi Holy Monastery wysłuchali wykładu na temat właściwości ziół oraz zwiedzili pasiekę produkującą unikatowy miód o subtelnej nucie tymianku. Była też okazja do przyjrzenia się produkcji lokalnych słodkości oraz wyrobów alkoholowych – słynnej kreteńskiej Rakiji.

- Mieliśmy również okazję skosztować rozmaitych wyrobów produkowanych ze strąków powszechnie występującego na Krecie drzewa karobowego – opowiadają. - A przepyszna świeżo tłoczona oliwa z licznie rozsianych po wyspie plantacji podawana była do niemal każdego posiłku.

Gimnazjaliści obejrzeli też górującą nad miastem fortecę, stare miasto pełne wąskich uliczek przesyconych zapachem lokalnych przysmaków i wszechobecnych wyrobów ze skóry, a także skaliste klify i szerokie plaże obmywane śródziemnomorskimi falami.

Grecy dowiedli swej niezwykłej gościnności, a ich radosna natura objawiła się w pełni w czasie wspólnych tańców w rytm tradycyjnej greckiej muzyki.

Koordynatorkami projektu Erasmus + w Gimnazjum nr 1 są Magdalena Brzeska i Agnieszka Wójcik-Grudzińska.