Poza sezonem pobieramy się rzadko, a szkoda, bo ceny są wtedy konkurencyjne.
- Za wesele w listopadzie czy styczniu zapłacimy sporo mniej, niż w maju czy sierpniu – zapewnia Jakub Ruszkiewicz, właściciel Salemu (ul. Bugaj 53B).
Wyprawienie weselicha w jego restauracji to w tym roku koszt 175 zł od osoby.
- W tej cenie jest pełna konsumpcja, ciasta, owoce, tort, dekoracja – dodaje. – Jednym słowem wszystko, poza alkoholem.
Pan Jakub nie ma gotowego schematu menu. Każdy rodzaj serwowanego posiłku, nawet pojedynczych zakąsek, młodzi lub ich rodzice omawiają bezpośrednio z nim.
Chętni na urządzenie w tym roku wesela w Salemie muszą się pośpieszyć. Jeśli chodzi o miesiące, które mają największe „wzięcie” wśród młodych, został tylko ostatni weekend października.
W restauracji „Pod dębami” (Pawłówek 23) pierwszy dzień wesela kosztuje 160 zł od osoby, a drugi – 80 zł. W cenie jest pięć ciepłych posiłków, zimny stół, ciasta, lody, tort. Restauracja organizuje wesela od 100 osób.
- W zeszłym roku na jednym z wesel bawiło się u nas aż 270 gości – mówi właściciel.
W lokalu są jeszcze wolne terminy na tegoroczny sezon: 25 czerwca, 6 sierpnia, 20 sierpnia, 17 września, 8 i 15 października.
Wesele w restauracji szybkiej obsługi Kwadrans (ul. Jana Pawła II 36/40) kosztuje 120 zł od osoby. W cenie jest kilka ciepłych posiłków, ciepłe i zimne przystawki, ciasta, owoce, tort. Szczegółowe menu ustalane jest z właścicielami baru. Kwadrans organizuje wesela małe – do 50 osób. Są jeszcze wolne miejsca w tym roku.
Tyle samo gości pobawi się w restauracji Foris (ul. Szpitalna 14). Cena – 150 zł od osoby. W cenie jest tort, owoce, cztery ciepłe posiłki, zimne zakąski, ciasta.
- Mamy jeszcze wolne miejsca – mówi pracownik Forisu.
Kilka wolnych terminów jest też w restauracji Kaczorowski przy ul. Grabowej. Ale praktycznie całościowo zajęte są najpopularniejsze weselne miesiące, czyli czerwiec, sierpień i wrzesień.
Koszt wesela u Adama Kaczorowskiego to 170 zł od osoby. W cenę wchodzi pełne menu, tort, dekoracja, napoje zimne i ciepłe.
Restauracja Jubilatka przy ul. Piłsudskiego organizuje wesela od 60 osób. Cena od talerzyka jest bardzo niska – tylko 140 zł. Wchodzi w nią – oprócz tradycyjnego, weselnego menu - tort czy dekoracja sali, m. in. białe pokrowce na krzesła.
- Mamy jeszcze wolne terminy w tym roku – zapewnia Jadwiga Oborska, szefowa Jubilatki.
Remiza (ul. 20 Stycznia 25) wesel nie organizuje. W Arkadiusza (ul. Lecznicza 2) można zrobić przyjęcie weselne do 25 osób.
W Galerii przy Moniuszki 84b w tym roku są jeszcze trzy wolne terminy - jeden we wrześniu i dwa w październiku. Ceny – od 140 zł od osoby, w cenie jest wszystko, oprócz alkoholu i tortu. Restauracja organizuje wesela do 60 osób.
Wolne, pojedyncze terminy w tym roku znajdziemy jeszcze w restauracji Fiore (ul. Jutrzkowicka 54). W lokalu pobawi się do 250 gości. Cena od talerzyka - 180 zł. W tym są cztery gorące posiłki, zakąski, ciasta, szampan i tort.
W Willi Impresja są jeszcze wolne terminy na listopad. Za zabawę w nowym, eleganckim wnętrzu restauracji trzeba zapłacić 190 zł.
- W tej cenie jest obiad, cztery gorące posiłki, napoje, tort, dekoracja – ozdobione krzesła, kwiaty – wymienia Agnieszka Maciaszek, współwłaścicielka Willi.