Jednak, aby stworzyć samodzielnie czekoladowe arcydzieło, należy zapoznać się z zasadami i trzeba wiedzieć jak ozdobić tort czekoladą. Przede wszystkim powinno się wybrać czekoladę najlepszej jakości oraz zapoznać z procesem temperowaniem czekolady przygotować papier do pieczenia i akcesoria, które w większości masz już z pewnością w domu.

Kratki, listki oraz ażurki własnoręcznie wykonane

Oczywiście można pójść na łatwiznę i kupić w sklepie gotowe dekoracje z czekolady. Jednak własnoręczne ich wykonanie nie jest wbrew pozorom takie trudne i przyniesie Ci wiele satysfakcji. Zapoznaj się z kilkoma metodami i technikami:

- Jeśli chcesz wykonać dekoracje z czekolady na tort w kształcie listków, posmaruj powierzchnię prawdziwych listków czekoladą (wcześniej dokładnie umytych). Poczekaj, aż czekolada zastygnie i delikatnie oderwij listek, trzymając za ogonek. Gotowe! Staraj się wybierać te, które mają równe kształty i dość wyraźnie zarysowane żyłki. Tu idealnie sprawdzą się liście wiśni, cytryny, a nawet mięty.

- Jak ozdobić tort czekoladą tworząc wzory i literki czekoladowe? To proste! Użyj roztopionej czekolady i rękawa cukierniczego z wąskim zakończeniem, najlepiej specjalną tylką cukierniczą do dekoracji. Możesz też użyć tutki, zrobionej z papieru do pieczenia. Jeśli obawiasz się, że wzory nie wyjdą równo — to narysuj je wcześniej ołówkiem na papierze. Powoli i delikatnie odrysuj kształty czekoladą. Gdy masz już większą wprawę w ozdabianiu tortów, napisz, co potrzebujesz bezpośrednio na nim. Jeszcze innym sposobem na stworzenie wzoru jest rozsmarowanie płynnej czekolady na papierze do pieczenia lub folii gitarowej i gdy czekolada zastygnie, ale będzie jeszcze elastyczna, możesz wyciąć odpowiednie wzory foremkami lub nożykiem. Ważne by czekolada nie była całkowicie zastygnięta, ponieważ będzie się kruszyć.

- Innym pomysłem może być zrobienie czekoladowej spirali do której będziesz potrzebować rurkę z PCV oraz  sztywniejszą folię. Potnij folię w podłużne paski o szerokości ok 5 cm. Rozprowadź na nich gładko czekoladę. Poczekaj aż czekolada zacznie zastygać i gdy nie będzie już płynna, ale nadal elastyczna, owiń rurkę wzdłuż, tak by utworzyć kształt spirali. Poczeka aż czekolada dokładnie skrystalizuje i delikatniej zdejmij dekorację z rurki.

- Przy użyciu tej samej folii możesz przygotować czekoladową kokardę. Tym razem paski folii potniej na odcinki ok. 10-16 cm i szerokość 3-5 cm. Rozsmaruj czekoladę, poczekaj aż delikatnie zastygnie i następnie połącz 2 końce folii, tak by utworzyła się „łezka”. Przygotuj kilka takich łezek, następnie ułóż je jedna obok drugiej, tak by stworzyły okrąg. Połącz je w środku dając na końcówki płynną czekoladę, układaj kolejne warstwy do momentu aż utworzy się piękna kokarda.

- Zaskocz swoich gości unikalnymi bąbelkami z czekolady. Wykonaj je za pomocą folii bąbelkowej. Czekoladę uprzednio roztop w kąpieli wodnej i nałóż na folię bąbelkową. Trzymaj w lodówce około 20 minut.

Inną bardzo ciekawą opcją są dekoracje z czekolady plastycznej, ale o tym napiszemy innym razem J

Ozdabianie boków tortu

Niesamowite wrażenie uzyskasz, ozdabiając swój tort po bokach. Idealnie pasuje tu wstęga wykonana z czekolady. Jak się za to zabrać? Najpierw zmierz wysokość i obwód tortu. Wytnij pasek z papieru do pieczenia lub folii o takich samych wymiarach. Na wyciętym pasku rozsmaruj równomiernie czekoladę i poczekaj jak uprzednio aż czekolada zastygnie na tyle by była elastyczna, ale już nie płynna. Przyłóż pasek do boku tortu. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia, najlepiej schłodź całość w lodówce i dopiero wtedy zdejmij papier. Jeśli marzysz o bardziej skompilowanych wzorkach, użyj specjalnej foli transferowej do czekolady z nadrukiem. Dość popularne są także wiórki z czekolady. Możesz kupić gotowe lub samodzielnie zetrzeć czekoladę na grubych oczkach tarki.

Na co należy uważać przy tworzeniu dekoracji z czekolady na tort?

Najlepiej będzie, jak przygotujesz swoje ozdoby oddzielnie i dopiero po ich zastygnięciu zamieścisz je na torcie. Zawsze bezpieczniej jest wykonać kilka sztuk więcej w razie jakiejś awarii czy zniszczenia. Staraj się by czekolada była prawidłowo zatemperowana. Możesz skorzystać również z surogatu czekoladowego – czekolady non temp. Nie wymaga ona temperowania, jednakże nie jest to prawdziwa czekolada i już nie smakuje tak dobrze. Dość istotne jest również to, by dekoracje z czekolady nie były za cienkie. Jeśli warstwa czekolady będzie zbyt cienka, może szybko się połamać lub pokruszyć.