Marnotrawienie jedzenia to jeden z poważniejszych problemów XXI wieku. Jak wynika z badań, do wyrzucania niespożytej żywności w Polsce przyznaje się 60% badanychNa świecie co roku wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia. A przecież wystarczy odpowiednio przechowywać żywność, by zachowała ona swoje wartości odżywcze i świeżość. IKEA Łódź, która od początku swojej działalności edukuje w zakresie zrównoważonego życia w domu, podpowiada jak za pomocą prostych nawyków można ograniczyć wyrzucanie żywności.

Gdy nie dasz rady zjeść wszystkiego?

Wczorajszy obiad może starczyć na dzisiejszy lunch. Wystarczy, że przechowasz go w pojemnikach IKEA 365+. Pojemniki można używać w zamrażarce i mikrofalówce. Będą jak znalazł, kiedy dopadnie cię głód. Ich pokrywki posiadają otwory odprowadzające parę, dzięki czemu możesz szybciej podgrzać ich zawartość w kuchence mikrofalowej.

Lunch swoje kosztuje, a w lodówce czekają resztki z wczorajszego obiadu

Może by tak zabrać je ze sobą do pracy? Tym sposobem zaoszczędzisz pieniądze, a jedzenie nie wyląduje w koszu. Pudełko na lunch FESTMÅLTID posiada osobne pojemniki na różne rodzaje żywności, a całość idealnie pasuje do torby na lunch ERFORDERLIG. Dzięki temu zabranie jedzenia ze sobą staje się dużo prostsze.

Marnuj mniej jedzenia – przechowuj je w lepszy sposób

Pojemniki FÖRTROLIG stanowią idealne rozwiązanie do przechowywania resztek z obiadu. Szczelna pokrywka na zatrzaski zatrzymuje aromat jedzenia wewnątrz, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Ponadto pojemniki wykonane są z żaroodpornego szkła, więc jedzenie można podgrzać i podać na stół w jednym naczyniu.

Zachowaj świeżość i nie marnuj jedzenia

Pojemniki TILLSLUTA powstały specjalnie z myślą o przechowywaniu suchych produktów, takich jak mąka, cukier czy ryż. Szczelne zamknięcie zatrzymuje aromat wewnątrz, a wilgoć na zewnątrz, dzięki czemu żywność dłużej pozostaje świeża. Półprzezroczyste zamknięcie pozwala z łatwością sprawdzić, co jest w środku. Koniec z wyrzucaniem przeterminowanego lub zepsutego jedzenia.

Kto by pomyślał, że resztki z wczorajszego obiadu mogą być tak pyszne?

„STABIL – Nasze jedzenie, naturalnie!” to pełna inspiracji książka kucharska, zawierająca 101 pysznych przepisów na zdrowe dania przygotowywane w zrównoważony sposób. Każdy przepis został uzupełniony trzema dodatkowymi przepisami, które podpowiadają, co można zrobić z resztkami jedzenia. Książka pomaga zdrowiej się odżywiać i jednocześnie trochę zaoszczędzić.