Nukleotydy to małe, ale niezwykle ważne związki chemiczne, odgrywające kluczową rolę w procesach zachodzących w układzie pokarmowym. Ich rola w trawieniu, przyswajaniu składników odżywczych i ogólnym zdrowiu przewodu pokarmowego, jest ogromna. Dowiedz się więcej na temat nukleotydów dietetycznych i ich roli w diecie.

Co to są nukleotydy?

Nukleotydy to złożone jednostki chemiczne, pełniące szereg różnych funkcji w organizmach żywych. Ich podstawowa struktura składa się z trzech głównych elementów: cukru, reszty kwasu fosforowego i zasady azotowej.

W organizmie nukleotydy stanowią podstawowe składniki kwasów nukleinowych takich jak DNA i RNA. DNA przechowuje genetyczną informację, która kontroluje wszystkie procesy życiowe, podczas gdy RNA bierze udział w procesach transkrypcji i translacji, które umożliwiają syntezę białek.

Nukleotydy mogą być dostarczane organizmowi z różnych źródeł. Mogą mieć pochodzenie zwierzęce i być czerpane z mięsa, ryb czy jaj. Są one również obecne w roślinach, zwłaszcza w korzeniach warzyw i niektórych rodzajach grzybów.

Funkcje nukleotydów w układzie pokarmowym

Nieoceniona jest rola nukleotydów w układzie pokarmowym. Biorą udział w procesie trawienia i przyswajania składników odżywczych. Pomagają w tworzeniu enzymów trawiennych, które rozkładają spożywane pokarmy na bardziej przyswajalne formy. Enzymy te umożliwiają organizmowi lepsze wykorzystanie białek, tłuszczów i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Nukleotydy mogą też wpływać na mikroflorę jelitową, która to z kolei oddziałuje na naszą odporność. Właśnie z tego powodu warto brać nukleotydy na jelita. Pomagają też w rozwoju dobrych bakterii wywierających korzystny wpływ na układ pokarmowy.

Nukleotydy ponadto biorą udział w naprawie tkanek układu pokarmowego. Wzmacniają procesy gojenia się ran i regeneracji błony śluzowej jelit. 

Nukleotydy w sporcie i regeneracji mięśni

Okazuje się, że nukleotydy mogą także wpływać na wydolność oraz proces regeneracji mięśni po treningu. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm zużywa spore pokłady energii, a mięśnie doświadczają stresu oksydacyjnego. W takich sytuacjach nukleotydy pełnią funkcję nośników energii, wspierając mięśnie w trakcie ćwiczeń. Ponadto, nukleotydy pomagają w procesie naprawy i odbudowy tkanek mięśniowych po treningu, co przyczynia się do skrócenia czasu regeneracji i poprawy wydolności sportowej.

Więcej na temat funkcji i właściwości nukleotydów przeczytasz na https://www.rodzinneskarby.pl/nukleotydy/.

Nukleotydy w codziennej diecie

Biorąc pod uwagę, jak duży wpływ nukleotydy mają na nasze zdrowie (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), nasuwa się prosty wniosek: każdego dnia powinno się dbać o ich odpowiednią podaż. Co jeść, aby uzupełnić poziom nukleotydów w organizmie?

Poniżej przedstawiamy kilka naturalnych źródeł nukleotydów:

  • mięso – zwłaszcza wołowina, drób i wieprzowina jest bogatym źródłem nukleotydów;

  • ryby – zarówno morskie, jak i słodkowodne, dostarczają dużych ilości nukleotydów;

  • jaja – stanowią dobre źródło nukleotydów;

  • warzywa – zwłaszcza korzenie i bulwy.

Jak wprowadzić więcej nukleotydów do diety?

W razie potrzeby zwiększenia spożycia nukleotydów warto rozważyć suplementację. Na rynku dostępnych jest całe mnóstwo suplementów diety zawierających nukleotydy. Dlaczego warto suplementować nukleotydy? Oto kilka powodów:

  • wsparcie jelit i całego układu pokarmowego;

  • poprawa odporności;

  • wsparcie regeneracji po intensywnym wysiłku;

  • szybka regeneracja tkanek.

Jednak przed rozpoczęciem suplementacji nukleotydami zawsze warto skonsultować się w tej sprawie z lekarzem lub specjalistą od żywienia. 

Szeroki wybór nukleotydów dietetycznych znajdziesz na https://www.rodzinneskarby.pl/kategoria-produktu/suplementy-diety/nukleotydy-dietetyczne/. Dostępne są produkty zawierające wyłącznie nukleotydy, jak i kompleksowe formuły z dodatkiem kolagenu, żeń-szenia czy astragalusa.