W Bubbleology w food court Manufaktura można spróbować oryginalnej tajwańskiej bubble tea aż w 8.600 wariantach smakowych.

Pierwszy na świecie tea lab Bubbleology został otwarty w 2011 roku w sercu wyznaczającego trendy londyńskiego Soho. Od czasu swojej premiery jest tłumnie oblegany przez najbardziej stylowe środowiska – fashionistów oraz osoby, które lubią eksperymentować z nowinkami kulinarnymi. Pierwszy w Polsce tea lab Bubbleology powstał w Warszawie w kwietniu 2012 roku przy głównym deptaku spacerowym stolicy. Cieszył się tak dużym powodzeniem, że już 10 miesięcy później otworzono kolejny w warszawskiej Galerii Mokotów.

Co to jest bubble tea? Bubble tea to owocowy lub mleczny drink przygotowywany na bazie naturalnej, czarnej herbaty Assam lub zielonej jaśminowej. Na dnie każdego napoju znajdują się:

  • wyjątkowe perełki tapioki, które przypominają w smaku żelowe misie, zawierają przepyszną nutę karmelową,
  • popping boba, czyli żelowe kuleczki, z których po rozgryzieniu wypływa soczysty, owocowy sok,
  • oprócz nich pysznym dodatkiem do bubble tea są galaretki smakowe z wody kokosowej.

Bubble tea podawana jest z kolorową szeroką słomką, która pozwala z łatwością smakować znajdujące się na dnie kubka smakowe dodatki. Kubki z bubble tea są szczelnie zamykane za pomocą specjalnego plastikowego wieczka, które skutecznie zapobiega wylewaniu się napoju.

Bubbleology w Łodzi znajduje się w food court’cie Manufaktury. Napoje na bazie owocowych dodatków przygotowane z zielonej lub czarnej herbaty występują w podstawowych smakach: mango, marakuja, truskawka, biała brzoskwinia, imbir, kumkwat, jabłko, liczi.

Mleczna bubble tea, przypominająca bardziej  milkshake’i, serwowana jest w wariantach podstawowych:assam, matcha, jaśmin, taro, melon, kawa mokka, migdał, kakao, wanilia, melon, papaja.

Każdy smak można w dowolny sposób miksować wedle własnego gustu. Bubbleology serwuje bubble tea w wersji medium (12,90 zł) oraz w wersji large (14,90 zł).