ad
Lokalnyrolnik.pl to wirtualna platforma łącząca lokalnych rolników, wytwarzających dobrej jakości żywność, z klientami, którzy chcą kupować nieprzetworzone, pozbawione chemii, naturalne jedzenie. Od maja tego roku możliwość zakupów zdrowych wyrobów od okolicznych wytwórców mają mieszkańcy Łódzkiego.
 
Jak działa? Klienci Lokalnego Rolnika zrzeszają się w grupach zakupowych, które są najbliżej ich domu lub pracy. Zamówienia składają na platformie o dowolnej porze 24/7, natomiast odbierają raz w tygodniu. Dużą zaletą takiego rozwiązania jest to, że zebrane w danej grupie zakupowej zamówienia są wysyłane do rolników, którzy na bieżąco zbierają plony i wytwarzają produkty. Taki system gwarantuje świeżość i wysoką jakość produktów. Każda grupa zakupowa ma swojego koordynatora, która się nią opiekuje.
 
Skąd wziął się pomysł?
Pomysł na założenie Lokalnego Rolnika zrodził się z trudnej, życiowej potrzeby – córka założycieli Andreja i Sylwii Modic cierpi na alergię pokarmową, bardzo źle reaguje na konserwanty i inne, podobne zanieczyszczenia. Rodzice, mając na uwadze zdrowie córki, byli zmuszeni znaleźć alternatywne źródła zaopatrzenia w żywność. Supermarkety i lokalne sklepy nie potrafiły sprostać ich wymaganiom, w większości oferując przetworzone, wytwarzane na masową skalę produkty.
 
- Na początku robiliśmy zakupy w sklepach ekologicznych. Nie odstraszały nas nawet wysokie ceny, bo liczyło się zdrowie córki. Jednak szybko okazało się, że nawet sklepy eko nie są dobrym źródłem, bo alergie pojawiały się także po zjedzeniu eko produktów. Brakowało nam prawdziwego jedzenia, które będzie pochodziło z wiarygodnego źródła. Dlatego zaczęliśmy szukać pomocy u lokalnych rolników i u nich zaopatrywać się w pełnowartościowe produkty – mówi Sylwia Modic, założycielka Lokalnego Rolnika.
 
Obecnie w Łodzi działa już 21 punktów odbioru, a klienci mają do wyboru ponad 1.060 produktów lokalnych.
W Pabianicach grupa spotyka się w kawiarni Boniecki Cafe, ul. Traugutta 13a.