Dorośli zwiedzili laboratorium. Tutaj dowiedzieli się, że woda w naszych kranach ma 7,5 pH. Potem zobaczyli, jak pracują pompy, które „wysyłają” wodę na miasto i okolicę. Dziennie zużywamy 8.000 metrów sześciennych wody. Gdyby nie dało się wydobyć wody ze studni, mamy spory zapas. Przy ul. Zagajnikowej mamy z magazynowej wody około 5.000 metrów sześciennych, a na ujęciu przy ul. Jutrzkowickiej – 6.000 metrów sześciennych.
Ale zanim woda wpłynie do wodociągu, jest uzdatniana, czyli wytrącany jest z niej nadmiar manganu i żelaza. Jest też napowietrzana.
Od dwóch lat ZWiK namawia pabianiczan, by pili wodę z kranu bez przegotowania.
– Woda w naszych kranach w niczym nie ustępuje tej źródlanej, butelkowanej. Nadaje się do picia bez przegotowania – mówi Rafał Kunka, prezes ZWiK. – I jest od niej znacznie tańsza. Mała butelka wody źródlanej kosztuje w sklepie 1 zł, a naszej 1 grosz. Dodatkowym atutem picia wody z kranu jest aspekt ekologiczny, mający odbicie w ograniczeniu zużycia butelek plastikowych.
Nasza woda jest pompowana ze 100-160 metrów spod ziemi (głębokość odwiertów). To pokłady górnokredowe. Pompy są zamontowane na 80 metrach., a lustro wody utrzymuje się na wysokości 12-14 metrów.
Taki skład ma nasza woda w kranach:
Lp. | Wskaźniki | Jednostka | Wyniki analiz | Dopuszczalny zakres wartości 1) |
1. | Żelazo ogólne | µg /l | <38 | 200 |
2. | Indeks nadmanganianowy | mg /l O2 | 0,61—1,4 | 5,0 |
3. | pH | - | 7,3-7,4 | 6,5 – 9,5 |
4. | Przewodność elektryczna właściwa | µS /cm | 406-433 | 2500 |
5. | Barwa | mg /l Pt | 5-8 | akceptowalna przez konsumentów |
6. | Zasadowość | mmol/l | 3,8-4,0 | nie określono |
7. | Chlorki | mg /l | 7,0-9,0 | 250 |
8. | Mangan | µg /l | <47 | 50 |
9. | Twardość ogólna | mg /l CaCO3 | 203-220 | 60 – 500 |
10. | Magnez | mg /l | 5,3-6,8 | 30 – 125 |
11. | Wapń | mg /l | 72-78 | nie określono |
12. | Jon amonowy | mg /l NH4 | <0,33 | 0,50 |
13. | Azotyny | mg /lNO2- | <0,066 | 0,50 |
14. | Azotany | mg /l NO3- | 0,46-1,04 | 50 |
15. | Fosforany | mg/l PO43- | <0,078 | nie określono |
16. | Siarczany | mg /l | 10,3 – 35,8 | 250 |
17. | Chlor wolny | mg /l | <0,09 | 0,3 2) |
18. | Glin | mg/l | <0,1 | 0,200 |
19. | Smak | - | akceptowalny | akceptowalny |
20. | Zapach | - | akceptowalny | akceptowalny |
21. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 |
22. | Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 |
23. | Enterokoki | jtk/100ml | 0 | 0 |
1) wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007r w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. Nr 61 z późniejszymi zmianami)
2) w punkcie czerpalnym u konsumenta
Komentarze do artykułu: Ciepły Dzień Wody
Nasi internauci napisali 0 komentarzy